Zakaj pri nas zaposlenim, za službene namene ne dovolimo uporabe Windows OS?

Gašper Bizjak
CEO
04. 08. 2024

V digitalnem svetu, kjer se grožnje kibernetski varnosti nenehno razvijajo, je izbira pravega operacijskega sistema ključnega pomena za zaščito občutljivih podatkov in informacij. Mnoge organizacije, vključno z našo, so se odločile, da ne dovolijo uporabe Windows OS in namesto tega izbirajo Apple naprave. Zakaj? Tukaj so ključni razlogi, zakaj verjamemo, da so Apple naprave boljše na področju kibernetske varnosti in zaščite podatkov.


1. Strožji nadzor nad aplikacijami

Apple ima zelo strog nadzor nad aplikacijami, ki so na voljo v App Store. Vsaka aplikacija, preden je dostopna uporabnikom, mora prestati strog pregled, kar zmanjšuje možnost, da bi se zlonamerna programska oprema pojavila na napravah uporabnikov. Nasprotno pa je pri Windows OS več možnosti za prenos in namestitev programov iz neznanih in nezanesljivih virov, kar povečuje tveganje za okužbo z zlonamerno programsko opremo.

2. Redne in avtomatizirane posodobitve

Apple redno izdaja varnostne posodobitve za svoje naprave, ki so enostavno dostopne in se pogosto samodejno namestijo. Te posodobitve vključujejo popravke za najnovejše ranljivosti, kar pomaga ohranjati naprave varne pred novimi grožnjami. Uporabniki Windows OS pogosto zamujajo z namestitvijo posodobitev ali jih celo ignorirajo, kar pušča njihove sisteme ranljive.

3. Vgrajena varnostna orodja

Apple naprave prihajajo z vgrajenimi varnostnimi orodji, kot so Gatekeeper, ki preprečuje nalaganje in namestitev zlonamerne programske opreme, ter XProtect, ki zagotavlja osnovno protivirusno zaščito. Poleg tega Apple vključuje tehnologijo Secure Enclave, ki ščiti občutljive podatke, kot so gesla in biometrični podatki. Windows OS sicer ponuja varnostna orodja, vendar so ta pogosto manj učinkovita in zahtevajo dodatno konfiguracijo.

4. Šifriranje podatkov

Apple naprave privzeto uporabljajo šifriranje podatkov s tehnologijo FileVault za Mac in vgrajeno šifriranje za iOS naprave. To pomeni, da so podatki na teh napravah zaščiteni, tudi če naprava pade v napačne roke. Windows OS ponuja šifriranje podatkov preko BitLockerja, vendar to ni privzeto omogočeno in zahteva dodatne nastavitve s strani uporabnika.

5. Manjša tarča za napadalce

Zaradi manjšega tržnega deleža so Apple naprave manj pogosta tarča za kibernetske napade v primerjavi z Windows OS. Večina zlonamerne programske opreme in virusov je ustvarjena za napad na Windows sisteme, kar pomeni, da so uporabniki Apple naprav manj izpostavljeni tem grožnjam.

6. Boljši ekosistem in integracija

Apple naprave so zasnovane tako, da delujejo brezhibno znotraj Apple ekosistema. Ta tesna integracija med napravami in storitvami omogoča boljšo varnost in zaščito podatkov. Na primer, funkcija Find My omogoča oddaljeno zaklepanje ali brisanje izgubljenih naprav, kar zmanjšuje tveganje za nepooblaščen dostop do podatkov.

Zaradi strožjega nadzora nad aplikacijami, rednih posodobitev, vgrajenih varnostnih orodij, privzetega šifriranja podatkov, manjšega tržnega deleža in boljše integracije znotraj ekosistema smo se v naši organizaciji odločili, da ne dovolimo uporabe Windows OS. Verjamemo, da Apple naprave zagotavljajo višjo raven kibernetske varnosti in zaščite podatkov, kar je ključnega pomena za zaščito občutljivih informacij in zagotavljanje nemotenega poslovanja. V svetu, kjer so kibernetske grožnje vedno prisotne, je izbira pravega operacijskega sistema ključna odločitev za vsako organizacijo.

Prijavite se na naše novice in bodite vedno na tekočem z aktualnimi novostmi!

Blog

Novice iz bplaneta

Ste pripravljeni na digitalizacijo? Izognite se pastem!

Brezplačna e-knjiga

Digitalizacija lahko podjetju prinese ogromen napredek – vendar le, če se izognete najpogostejšim napakam. V naši brezplačni e-knjigi razkrivamo, katere napake pri digitalizaciji lahko vaše podjetje stanejo časa, denarja in živcev.