Pasti digitalizacije ali zakaj je digitalizacija lahko sh*t?

Gašper Bizjak
CEO
13. 10. 2024

Kaos v organizaciji, ki ga digitaliziramo ne predstavlja rešitve, pač pa digitaliziran kaos.


Zato moramo pri upeljavi novih rešitev biti previdni. Tako z izbiro izvajalca, kot načinom izvedbe digitalizacije. Statistični podatki govorijo, da je 7 (pri nas 8) od 10 zaposlenih proti novim rešitvam - “Zakaj bi delali drugače, kot delamo že 30 let”?; “To nam bo vzelo še več časa…”; “To je navaden sh*t! Tako mišljenje v organizaciji zavira napredek in možnost za rast, je pa po svoje razumljivo, saj se le redko kdo ukvarja z integracijo rešitve v procese naročnika, pač pa v osnovi rešitve stremijo k temu, da obljubljajo več kot je dejansko potrebno, hkrati pa ne naslavljajo ključnih izzivov, s katerimi se organizacije srečujejo.

Rešitev za digitalizacijo podjetij je veliko. Toda katero izbrati?  Naučili smo se, da je prav največ nezadovoljstva pri rešitvah, ki ponujajo “vse v paketu”. Take rešitve ne obstajajo - “mahanje s čarobno palčko” se ne bo poznalo v bilanci. In ravno to povzroča slabo voljo, saj podjetja investirajo velike vsote denarja v rešitve, za katere “so slišali da so odlične”, ker jim je nekdo povedal ali pa so so prebrali na soc. omrežjih plačan članek. In tako smo prišli do 5 faz digitalizacije. 

  1. Zanikanje - “mi tega ne rabimo, delamo enako že 30 let”
  2. Jeza - “zdaj bo vse drugače, že tako nimamo časa”
  3. Barantanje - “kaj pa če bi vseeno delali tako…?”
  4. Depresija - “to je težje kot smo pričakovali, dražje…”
  5. Sprejetje - “kako smo lahko živeli brez tega”

Naša naloga je, da podjetja, organizacije in posameznike peljemo neposredno do 5. faze - ker je samo tako lahko digitalizacija uspešna. Toda kako?

  1. Osredotočiti se je potrebno na izzive, ki jih želimo rešiti najprej = takojšnji vidni rezultati
  2. V proces digitalizacije vključiti zainteresirane posameznike in zabeležiti njihove potrebe, želje in ideje ter jih posredovati izvajalcu, ki jih mora upoštevati = personalizacija rešitve
  3. V ospredje je potrebno postaviti uporabnika in uporabniško izkušnjo = stimulativno delovno okolje
  4. Digitalizacija mora biti izvedena s programsko rešitvijo, ki ni izvedena kot del zaprtega sistema ali v eksotičnem programskem jeziku, ki ga pozna le peščica posameznikov ali korporacij - dolgoročna varnost.
  5. Temeljito načrtovanje, vključno z izbiro pravih orodij sistemov, ki ustrezajo dejanskim potrebam podjetja. Pomembno je razumeti, da ni vedno najdražja rešitev najboljša, temveč tista, ki zagotavlja prilagodljivost in jasne koristi za podjetje, ne glede na njegovo velikost - strateški pristop

Če k tem točkam dodamo še velik poudarek na kibernetsko varnost, se lahko pričnemo pogovarjati o smiselnosti digitalizacije. Sledi izbira izvajalca. Bo za našo organizacijo pravo veliko razvojno podjetje - tehnološki velikan, ali start-up? Morda nekaj srednjega?

Start-up podjetja pogosto obljubljajo bleščeče rešitve z ultra naprednimi tehnologijami in futurističnimi funkcionalnostmi, ki na prvi pogled
zvenijo zelo privlačno, še posebej za investitorje. Vendar pa se pogosto zgodi, da ta podjetja po porabi zagonskih sredstev zaprejo svoja vrata, stranke pa ostanejo brez podpore in z nedokončanim projektom. 

Na drugi strani so velika podjetja, ki imajo toliko strank, da jih izguba enega podjetja sploh ne prizadene. Čeprav imajo na tisoče drugih strank, ki jih zadržuje strah pred menjavo sistema, se lahko zaradi te rigidnosti zgodi, da podjetje ostane ujeto v zastarelem sistemu, ki ga uporablja že desetletja. Velika podjetja pogosto ne namenjajo dovolj pozornosti potrebam manjših strank, kar lahko privede do pomanjkanja prilagodljivosti in podpore.

Pri izbiri partnerja za digitalizacijo je tako ključnega pomena, da podjetje ponuja  robustno podporo in visoko prilagodljivost ter osnovno željo po sodelovanju in spoznavanju poslovnih procesov naročnika hkrati pa se lahko  hitro  odzove na nove zahteve in spremembe na trgu, kar omogoča podjetju, da podjetje ostane konkurenčno in inovativno.

Za več informacij o digitalizaciji, nas lahko kontaktirate. :)

Prijavite se na naše novice in bodite vedno na tekočem z aktualnimi novostmi!

Blog

Novice iz bplaneta

Ste pripravljeni na digitalizacijo? Izognite se pastem!

Brezplačna e-knjiga

Digitalizacija lahko podjetju prinese ogromen napredek – vendar le, če se izognete najpogostejšim napakam. V naši brezplačni e-knjigi razkrivamo, katere napake pri digitalizaciji lahko vaše podjetje stanejo časa, denarja in živcev.