Varni kanali komunikacije

Gašper Bizjak
CEO
08. 07. 2024

V sodobnem digitalnem svetu je varnost komunikacije postala ključen element za zaščito naših osebnih podatkov. Čeprav tradicionalni kanali, kot so e-pošta in telefoni, ostajajo priljubljeni, imajo pomembne varnostne pomanjkljivosti. Poleg tega sodobne aplikacije za sporočanje, kot so Viber, Telegram, Signal in Messenger, izboljšujejo varnost, vendar pogosto vključujejo zaupanje podatkov tujim podjetjem s strežniki na tujih naslovih. V tem članku bomo raziskali problematiko tradicionalnih kanalov, prednosti in slabosti sodobnih aplikacij ter predstavili rešitve Bplaneta, ki zagotavljajo najvišjo raven varnosti za vaše podatke.  


Problematika komunikacije preko tradicionalnih kanalov

E-pošta

E-pošta ostaja eno najpogostejših sredstev komuniciranja, vendar prinaša več varnostnih izzivov:

  • Nezaščiteni prenosi: Večina e-poštnih sporočil se prenaša v nešifrirani obliki, kar omogoča prestrezanje.
  • Phishing in zlonamerna programska oprema: E-pošta je pogosto tarča phishing napadov in širjenja zlonamerne programske opreme.
  • Ranljivost strežnikov: E-poštna sporočila se shranjujejo na strežnikih, ki so lahko tarča napadov, ogrožajoč varnost shranjenih informacij.

Telefon

Telefonski pogovori so tradicionalen način komuniciranja, vendar imajo tudi varnostne pomanjkljivosti:

  • Prestrezanje klicev: Telefonske linije so ranljive za prisluškovanje, zlasti pri uporabi nešifriranih povezav.
  • Nesledenje: Telefonski pogovori niso dokumentirani ali shranjeni na varen način, kar otežuje preverjanje verodostojnosti pogovorov.

Komunikacija preko sodobnih aplikacij

Viber, Telegram, Signal, Messenger

Sodobne aplikacije za sporočanje ponujajo izboljšane varnostne funkcije, vendar zaupanje podatkov tujim podjetjem odpira nova vprašanja.

Viber

  • Šifriranje: End-to-end šifriranje za sporočila in klice.
  • Shranjevanje podatkov: Sporočila so šifrirana, vendar se shranjujejo na strežnikih podjetja, pogosto lociranih v tujini.

Telegram

  • Šifriranje: Strežniško-klientsko šifriranje za običajna sporočila in end-to-end šifriranje za "tajne klepete."
    Shranjevanje podatkov: Običajna sporočila se shranjujejo na strežnikih, kar omogoča dostop iz različnih naprav.

Signal

  • Šifriranje: Strogo end-to-end šifriranje za vse komunikacije.
  • Shranjevanje podatkov: Signal ne shranjuje sporočil na svojih strežnikih; vsebina sporočil ostane le na napravah uporabnikov.

Messenger

  • Šifriranje: Možnost end-to-end šifriranja prek funkcije "tajnih pogovorov."
  • Shranjevanje podatkov: Sporočila se shranjujejo na strežnikih Facebooka, kar odpira vprašanja glede zasebnosti in varnosti podatkov.

Kibernetska varnost in zaupanje podatkov tujim podjetjem

End-to-End šifriranje

End-to-end šifriranje zagotavlja, da so sporočila šifrirana na napravi pošiljatelja in dešifrirana le na napravi prejemnika, kar ščiti vsebino pred nepooblaščenim dostopom. Vendar pa zaupanje teh podatkov tujim podjetjem pomeni, da moramo verjeti, da bodo podjetja varovala naše podatke in jih ne bodo delila z nepooblaščenimi strankami ali vladnimi agencijami.

Shranjevanje podatkov na tujih strežnikih

Podatki, shranjeni na strežnikih v tujini, so podvrženi zakonodaji in varnostnim standardom teh držav. To lahko povečuje tveganje za nepooblaščen dostop in uporabo podatkov, zlasti v državah z manj strogimi zakoni o varstvu podatkov.

 

 

Rešitve Bplaneta za varno komunikacijo

Pri Bplanetu se zavedamo pomena varnosti in zasebnosti v komunikaciji. Ponujamo rešitve, ki zagotavljajo najvišjo raven skrbi za vaše podatke:

  • Lokalno shranjevanje podatkov: Naše rešitve omogočajo shranjevanje podatkov na lokalnih strežnikih, kar zagotavlja večjo varnost in nadzor nad podatki.
  • Napredno šifriranje: Uporabljamo napredne metode end-to-end šifriranja, ki zagotavljajo, da so vaša sporočila zaščitena pred nepooblaščenim dostopom.
  • Zasebnost in skladnost: Naše storitve so v skladu z najstrožjimi standardi za varstvo podatkov, vključno z GDPR, kar zagotavlja, da so vaši podatki varni in zaupni.

V današnjem digitalnem svetu je varnost komunikacije ključnega pomena. Tradicionalni kanali, kot so e-pošta in telefon, imajo pomembne varnostne pomanjkljivosti, medtem ko sodobne aplikacije za sporočanje ponujajo izboljšano varnost, vendar zahtevajo zaupanje podatkov tujim podjetjem. Pri Bplanetu ponujamo rešitve, ki zagotavljajo najvišjo raven varnosti in skrbi za vaše podatke, s poudarkom na lokalnem shranjevanju in naprednem šifriranju. Z nami so vaši podatki varni in pod vašim nadzorom.

Prijavite se na naše novice in bodite vedno na tekočem z aktualnimi novostmi!

Blog

Novice iz bplaneta

Ste pripravljeni na digitalizacijo? Izognite se pastem!

Brezplačna e-knjiga

Digitalizacija lahko podjetju prinese ogromen napredek – vendar le, če se izognete najpogostejšim napakam. V naši brezplačni e-knjigi razkrivamo, katere napake pri digitalizaciji lahko vaše podjetje stanejo časa, denarja in živcev.