Izdelava mobilnih aplikacij: Kaj morate vedeti pred začetkom projekta

Katja Bizjak Kralj
Product designer
10. 10. 2024

Izdelava mobilnih aplikacij je postala nujna za podjetja, ki želijo izboljšati svojo prisotnost na trgu in ponuditi boljšo uporabniško izkušnjo. Preden se lotite razvoja mobilne aplikacije, je ključno razumeti proces in nekatere ključne tehnološke odločitve, kot so prednosti nativnih aplikacij, pomembnost API povezav ter slabosti uporabe compiler-based rešitev. V tem članku bomo izpostavili pomembne vidike, ki jih morate poznati pred začetkom projekta.


1. Določite cilje vaše mobilne aplikacije

Preden začnete z razvojem aplikacije, je pomembno jasno opredeliti vaše poslovne cilje. Ali želite izboljšati prodajo, izboljšati komunikacijo s strankami ali ponuditi novo storitev? Definiranje ciljev vam bo pomagalo pri določanju funkcionalnosti, ki jih mora aplikacija imeti, in smer razvoja.

2. Poudarite prednosti nativnih aplikacij

Nativne aplikacije so razvite posebej za določeno platformo (npr. Android ali iOS) in izkoriščajo vse prednosti teh platform. Razvite so v izvirnih programskih jezikih (npr. Java/Kotlin za Android ali Swift za iOS), kar omogoča optimalno zmogljivost in najboljšo uporabniško izkušnjo. Nativne aplikacije omogočajo dostop do vseh funkcionalnosti strojne opreme, kot so kamera, GPS, senzorji in push obvestila, kar omogoča boljšo integracijo z uporabniškimi napravami.

Poleg tega nativne aplikacije zagotavljajo večjo fleksibilnost pri povezovanju z obstoječimi sistemi prek API-jev. Če vaše podjetje že uporablja sisteme, kot so ERP, CRM ali druge poslovne aplikacije, je pomembno, da se vaša mobilna aplikacija brezhibno poveže s temi sistemi. Pri podjetju bplanet imamo bogate izkušnje z implementacijo API povezav, kar zagotavlja, da je aplikacija usklajena z vašimi obstoječimi sistemi, kar optimizira delovne procese.

3. Slabosti compiler-based rešitev

V zadnjih letih so postale priljubljene različne rešitve, ki omogočajo razvoj aplikacij, ki delujejo na več platformah hkrati z uporabo enotne kode. Te rešitve uporabljajo t.i. compilerje, ki kodo prevedejo za različne platforme. Čeprav lahko takšne rešitve omogočajo hitrejši razvoj in nižje začetne stroške, imajo tudi nekaj slabosti.

  • Zmogljivost: Aplikacije, ki temeljijo na compilerjih, pogosto ne morejo izkoristiti vseh prednosti strojne opreme in operacijskih sistemov, kot to omogočajo nativne aplikacije. To lahko privede do nižje zmogljivosti, počasnejšega odzivanja aplikacij in slabše uporabniške izkušnje, zlasti pri bolj kompleksnih aplikacijah.

  • Omejena dostopnost do funkcij strojne opreme: Aplikacije, ki so razvite s compilerji, imajo omejen dostop do določenih funkcij strojne opreme, kar lahko omeji funkcionalnosti, kot so napredno upravljanje z obvestili, hitra obdelava podatkov v realnem času ali uporaba določenih senzorjev, ki so na voljo le v nativnih aplikacijah.

  • Težave pri nadgradnjah in prilagodljivosti: Ko je aplikacija enkrat razvita z uporabo compiler-based rešitev, lahko postanejo nadgradnje in prilagoditve za specifične platforme bolj zapletene in drage. Prav tako so nadgradnje teh orodij pogosto počasnejše, saj morajo najprej posodobiti sam compiler, preden lahko odpravite morebitne težave v aplikaciji.

Zaradi teh razlogov so nativne aplikacije pogosto boljša izbira za podjetja, ki želijo zagotoviti najvišjo kakovost uporabniške izkušnje in popolno združljivost s platformami.

4. Izbira prave platforme: Android, iOS ali obe?

Pri nativnem razvoju se morate odločiti, ali boste razvijali za Android, iOS ali obe platformi. Android ima širšo bazo uporabnikov, zlasti v Evropi in na drugih mednarodnih trgih, medtem ko iOS pritegne občinstvo z višjo kupno močjo. Če je proračun omejen, se lahko odločite za razvoj aplikacije na eni platformi in kasneje razširite na drugo.

5. Povezovanje z API-ji

API-ji so ključni pri povezovanju mobilnih aplikacij z obstoječimi informacijskimi sistemi, kot so CRM, ERP ali e-trgovine. Povezovanje prek API-jev omogoča avtomatizacijo in izboljšano izmenjavo podatkov med različnimi sistemi, kar poveča učinkovitost in zmanjša možnosti napak. Mobilna aplikacija, ki je dobro integrirana z API-ji, omogoča boljši nadzor nad poslovnimi procesi in zagotavlja brezhibno delovanje.

6. Proračun in časovnica

Pri razvoju mobilnih aplikacij je pomembno imeti jasno določen proračun in časovnico. Nativne aplikacije morda zahtevajo večje začetne stroške in daljši čas razvoja v primerjavi z compiler-based rešitvami, vendar se dolgoročno izkažejo za bolj prilagodljive, zanesljive in učinkovite. Vključite tudi stroške za vzdrževanje in redne posodobitve, saj aplikacija potrebuje nenehno prilagajanje trgu in tehničnemu napredku.

Izdelava mobilnih aplikacij zahteva premišljeno načrtovanje in izbiro prave tehnologije. Nativne aplikacije ponujajo najboljšo zmogljivost, prilagodljivost in povezljivost z obstoječimi sistemi prek API-jev, kar je ključnega pomena za uspešno digitalizacijo poslovanja. Pri bplanet vam pomagamo na vsakem koraku razvoja nativnih aplikacij, ki so prilagojene vašim poslovnim ciljem in tehničnim zahtevam. Kontaktirajte nas na info@bplanet.si za več informacij in skupaj bomo našli najboljšo rešitev za vaše podjetje.

Prijavite se na naše novice in bodite vedno na tekočem z aktualnimi novostmi!

Blog

Novice iz bplaneta

Ste pripravljeni na digitalizacijo? Izognite se pastem!

Brezplačna e-knjiga

Digitalizacija lahko podjetju prinese ogromen napredek – vendar le, če se izognete najpogostejšim napakam. V naši brezplačni e-knjigi razkrivamo, katere napake pri digitalizaciji lahko vaše podjetje stanejo časa, denarja in živcev.