Test Apple Vision Pro, revolucija ali samo draga igrača?

Gašper Bizjak
CEO
20. 08. 2024

Ob Applovem napovedniku očal, ki bi nas popeljale v navidezno resničnost, sem postal neučakan, kot otrok, ki čaka na odpiranje božičnega darila. Prepričan sem bil, da bo to high-tech produkt, ki bo spremenil naše dojemanje navidezne resničnosti, istočasno pa odprl neskončno novih poslovnih (in igračarskih) priložnosti. Moje osebno mnenje? Nisem se zmotil.  


Pot do očal je bila dolga. Počutil sem se nekako tako, kot v času bivše republike, ko sem sedel na zadnjem sedežu VW hrošča, pod mano pa je bil videorekorder. Takrat sem prvič začutil kako je biti "švercer". No, pa saj staršem ne morem očitati, švercanje imamo slovenci v genih, že od Martina Krpana. Razmišljal sem, da bi skočil v New York, ampak nakup v trgovini ni možen. Tako da sem prosil poslovno partnerko, z naslovom v ZDA. In smo uredili. Očala so prišla v Slovenijo.

Prvi vtis. Očala so izdelana kvalitetno, kot se za Apple spodobi. Že ob prvem dotiku človek vidi, da gre za izjemen kos tehnike. Vse kamere, zvočniki, procesorska moč, v nekaj centimetrih. Neverjetno. Ko pa se je pred mano v prostoru narisal Apple logo, sem bil "hooked". Pobrskam po "okoljih", "pinchnem" oz. vščipnem Yosemite. Pred mano se izriše snežena pokrajina, okoli mene hribi. V snegu na tleh se vidi odsev lune, vidi se sleherni kristal snega. Izkušnja, izvenzemeljska. Klik na kronico, pokažejo se ikone. In začne se resnično testiranje. 

Od pisanja sporočil, do klicanja iz razširjene resničnosti (razlaga: Apple Vision uporablja izraz razširjena resničnost oz. XR, ker združuje virtualno resničnost oz. VR ter obogateno resničnost oz. AR). Ko se nariše obraz sodelavca ugotovim, da njegov govor prihaja iz točno tiste smeri, kjer ga vidim. Če se obračam in razgledujem po okolici, izgleda kot bi govoril za mano. Nadaljujem z Netlixom. Ko se potopim v gledanje filma na zaslonu, ki ga nastavim nad oblake, se zamislim kako daleč smo dejansko prišli z razvojem tehnologije. Simbolično zavrtim Matrico in si še enkrat pogledam prizor, kjer se mora glavni protagonist odločiti v katero smer gre. V resnico ali življenje, ki ga poznamo vsakodnevno. Svoje testiranje zaključim z ogledom prednaloženega srečanja z dinozavri. Iskreno, prvič mu nisem mogel pogledati v oči. 

Čas za praktično uporabo. Da, verjeli ali ne - to je bil tudi prvotni cilj nakupa. Lansko leto smo pričeli z internimi raziskavami na področju uporabe AR, VR za vodenje intervencij reševalnih služb. Z Apple Vision Pro smo svoje teoretične in deloma praktične primere v navideznem okolju podkrepili s praktičnimi primeri. Trenutno del ekipe v podjetju (z mano vred) dela na razvoju aplikacije za širšo uporabo Apple Vision Pro v primeru naravnih in drugih nesreč, za vodenje gasilskih intervencij in pa taktično analizo bojišča. Preizkušamo različne metode in rešitve, predvsem pa se osredotočamo na optimalno izkušnjo, ki bo dejansko pomenila pozitivne spremembe tako ob odzivu na nesreče kot na bojišču. Praktične izseke v video obliki objavljamo sem ter tja na LinkedInu, Instagramu in Facebooku. Vabljeni k ogledu in stisku všečka. In res je - prav jaz sem bil tisti čudak na Šmarjetni gori nad Kranjem, ki je mahal proti mestu. Dokazno gradivo spodaj.

Če potegnem črto, osebno enačim izkušnjo z Apple Vision Glass z nostalgičnim spominom na prvi računalnik, 386ko s črnobelim monitorjem, na kateri smo s sošolci in vsemi sosedi pred nekaj desetletji igrali igrice. Takrat se mi je odprl nov svet, neskončno priložnosti. V tem svetu sem danes. Apple Visiona pa se bom (upam) spomnil v blogu čez 30 let, ko bomo testirali kdove kaj.

Cena? S škatlo vred dobrih 4000$. V EUR cca. 3600. Drago? Ko je Intelov računalnik s procesorjem 386 prišel na trg sredi 1980-ih, je cena znašala okoli 3.000 do 6.000 ameriških dolarjev, odvisno od konfiguracije. Ne pozabimo tega! Glede na tehnologijo uporabljeno v Apple Vision Pro bi rekel, da so še poceni.

Prijavite se na naše novice in bodite vedno na tekočem z aktualnimi novostmi!

Blog

Novice iz bplaneta

Ste pripravljeni na digitalizacijo? Izognite se pastem!

Brezplačna e-knjiga

Digitalizacija lahko podjetju prinese ogromen napredek – vendar le, če se izognete najpogostejšim napakam. V naši brezplačni e-knjigi razkrivamo, katere napake pri digitalizaciji lahko vaše podjetje stanejo časa, denarja in živcev.